(Photo credit: Douglas-Kirkland)

3 Iulie 2021 / 22:30

Herbie Hancock este o adevărată legendă a muzicii moderne. De-a lungul explorărilor sale, el a depășit limitările și genurile, menținându-și stilul inconfundabil. Cu o carieră ilustră care se întinde de-a lungul a cinci decenii și 14 premii Grammy (34 de nominalizări), inclusiv Albumul Anului pentru “River: The Joni Letters”, Herbie Hancock continuă să iși uimească publicul.

Unul dintre numele de referință ale industriei muzicale internaționale, un artist complet ce a adus contribuții majore muzicii, influențând în mod determinant genuri precum jazz-ul electronic, muzica acustica și R&B-ul. După cum spunea Miles Davis în autobiografia sa, „Herbie a fost următorul pas după Bud Powell și Thelonious Monk și încă nu am auzit pe nimeni care să îl întreacă”.

Încă de mic copil Herbie Hancock și-a demonstrat talentul, fiind un adevărat geniu al pianului care la vârsta de doar 11 ani a susținut un concert alături de Orchestra Simfonică din Chicago. Hancock și-a descoperit pasiunea pentru jazz ceva mai târziu, în anii de liceu, fiind puternic influențat de Oscar Peterson și Bill Evans.

În 1960, Herbie a fost descoperit de către trompetistul Donald Byrd. După doi ani de muncă alături de Byrd, Phil Woods și Oliver Nelson, a semnat cu Blue Note ca artist solo. Albumul lui de debut din 1963, “Takin’ Off”, a avut succes imediat, producând hit-ul “Watermelon Man”.

Impresionat de potențialul tânărului artist, celebrul Miles Davis i-a propus acestuia să facă parte din grupul său intitulat “Miles Davis Quintet”, perioadă în care Herbie Hancock a înregistrat, alături de colegii lui, câteva piese clasice precum “ESP”, “Nefertiti” sau “Sorcerer”.

După cei cinci ani alături de Miles Davis, în 1973 a pus bazele trupei The Headhunters, alături de care a înregistrat albumul “Head Hunters”, primul album din istoria jazz-ului premiat cu discul de platină! Au urmat alte 11 materiale discografice prezente în topurile muzicale ale anilor ’70, compozițiile sale din această perioadă, fiind o extraordinară sursă de inspirație pentru generațiile următoare de artiști de hip-hop și dance.

În 2007, Hancock lansează materialul “River: The Joni Letters”, un tribut adus prietenei și colaboratoarei sale de-o viață, Joni Mitchell, pentru care artistul a reunit din nou câteva dintre cele mai cunoscute nume ale muzicii: Norah Jones, Tina Turner, Corinne Bailey Rae, Luciana Souza și Leonard Cohen. Albumul a primit recenzii excelente și a obținut trei premii Grammy, inclusiv “Cel mai bun album al anului”; Herbie Hancock fiind printre puținii muzicieni de jazz care a primit acest premiu.

Acum, în cea de a șasea decadă a vieții sale profesionale, Herbie Hancock rămâne acolo unde a fost mereu: în fruntea culturii mondiale și a muzicii.

Videoclip: www.youtube.com/HerbieHancock
Website oficial: www.herbiehancock.com