JazzTM 2017. Cinci ediții de festival de jazz ținut în inima Timișoarei, în locul în care cuvântul „victorie” a căpătat o altă însemnătate pentru România: Piața Victoriei.

Al Jarreau ne spunea, în urmă cu câțiva ani, înantea concertului legendar de la JazzTM, următoarele cuvinte: „Sunt onorat să cânt aici, în acest loc care a devenit foarte important pentru istoria modernă a României. Știu că muzica mea se afla printre cele care ajungeau greu aici, înainte de căderea blocului comunist, și vă mulțumesc că m-ați chemat alături de voi, să sărbătorim împreună muzica liberă”.

Artiștii invitați în festival la cea de-a cincea ediție sunt deja parte din sufletul fiecăruia dintre noi, organizatori și spectatori, pentru că entuziasmul precede orice at sentiment. Chick Corea Elektric Band sunt, de pildă, ceea ce orice iubitor al jazzului ar vrea să vadă live măcar o dată în viață și ajung în România pentru prima oară. Chick Corea, Eric Marienthal, John Patitucci, Frank Gambale și Dave Weckl sunt, împreună și separat, legende ale muzicii în general. Au peste o sută de premii Grammy, fiind cel mai premiat grup care a urcat vreodată pe scena JazzTM (de fapt, au mai multe premii decât toți artiștii care au fost invitații festivalului în toate cele patru ediții de până acum).

Pe lângă cei de mai sus, line-up-ul acestui an îi mai curpinde și pe Bill Laurance (unul dintre fondatorii Snarky Puppy), Christian Scott aTunde Adjuah sau pe Miles Mosley feat. The West Coast Get Down; cu alte cuvinte, eclectic și intens, cam astea ar fi cele două cuvinte care vor face din JazzTM 2017 un festival de neratat.

Nici scenele din parcurile Civic și Castelului nu sunt mai prejos, scena locală românească fiind o parte importantă a festivalului de jazz din inima Timișoarei. Iar de neocolit în acest an este premiera spațiilor speciale dedicate jam session-urilor, cafenele cu tradiție în a oferi loc de desfășurare muzicii underground și alternative.

Programul complet se găsește aici, iar noi sperăm că deja v-ați marcat în calendare perioada 30 iunie – 2 iulie. Ne vedem la Timișoara, să fie jazz!