(Photo credit Virgil Oprina)

(Photo credit Piper Ferguson)

Wynton Marsalis
Wynton Marsalis este manager și director artistic la Jazz at Lincoln Center. Născut în New Orleans, în 1961, Wynton Marsalis și-a început pregătirea clasică la trompetă la vârsta de 12 ani. A intrat la Julliard School la 17 ani, apoi s-a alăturat lui Art Blakey and The Jazz Messengers. De la debutul său din 1982, ca lider de trupă, a înregistrat peste 70 de albume de muzică clasică și jazz, obținând 9 premii GRAMMY (și 33 de nominalizări).

În 1983, a devenit primul și singurul artist care a câștigat premiul GRAMMY atât pentru muzică jazz cât și pentru muzică clasică, în același an. În 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru oratoriul său Blood on the Fields.

Cristian Măcelaru
Cu o activitate dirijorală în plină ascensiune, Cristian Măcelaru este unul din cei mai reprezentativi dirijori ai generaţiei sale. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, iar în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind distins cu Sir Georg Solti Emerging Conductor Award pentru merite deosebite.

Măcelaru a atras pentru prima dată atenția internațională în 2012, când a condus Orchestra Simfonică din Chicago. În același an, el a primit premiul Solti Emerging Conductor pentru tinerii dirijori, urmat în 2014 de Solti Conducting Award.

Luna trecută, dirijorul timișorean a câștigat Premiul Grammy, alături de violonista Nicola Benedetti. Cei doi au fost declarați câștigători la categoria “Cel mai bun solo instrumental”, pentru concertul de vioară “Marsalis: Fiddle Dance Suite”, interpretat alături de Orchestra din Philadelphia, premiu care se acordă solistului și dirijorului.

Jazz at Lincoln Center
Misiunea Jazz at Lincoln Center este să îmbogățească și să extindă o comunitate globală pentru jazz prin performanță, educație și suport.

Jazz at Lincoln Center Orchestra cuprinde 15 dintre cei mai buni soliști de jazz și cântăreți de ansamblu, fiind orchestra rezidentă a Jazz at Lincoln Center încă din 1988. Această orchestra versatilă, prezintă și conduce evenimente educaționale în toată lumea.

În ultimii ani, Jazz at Lincoln Center Orchestra a colaborat cu multe dintre cele mai importante orchestre simfonice din lume, inclusiv cu Filarmonica din New York, Orchestra Națională Rusă, Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestrele Simfonice din Boston, Chicago și Londra, cât și Orchestra Esperimentale din São Paolo, Brazilia.

Orchestra Națională Simfonică a României
Orchestra Națională Simfonică a României a fost fondată de foști membri ai Orchestrei Române de Tineret care au depășit vârsta acceptată de 28 de ani. Proiectul a început în 2015, la șapte ani de la fondarea Orchestrei Române de Tineret, iar de atunci au susținut concerte la Sofia, Linz, Salzburg, Paris, Lyon, Rouen, Geneva și Lille.

Orchestra Națională Simfonică a României are ca principală misiune punerea în valoare în plan național și internațional a potențialului creativ al culturii române, prin arta tinerilor muzicieni din România.

Jazz at Lincoln Center Orchestra împreună cu Wynton Marsalis și Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru vor interpreta mult aclamata lucrare originală a lui Wynton Marsalis, “The Jungle”. Inițiată în 2017 pentru celebrarea celor 175 de ani de la inaugurarea Filarmonicii din New York.

“The Jungle” este despre ceea ce vedem în oraș zi de zi – frumosul, sumbrul și trăsătura umanității noastre comune, mereu prezentă dar deseori trecută cu vederea.

Videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=5jFQWb8XWXg
Website-uri oficiale: https://wyntonmarsalis.org/|http://macelaru.com/|https://www.jazz.org/ | http://tinerimearomana.ro/